• Ahlan Wa Sahlan

  Selamat Datang Ke Blog Khutbah Pilihan yang menampilkan lebih 300 teks khutbah Jumaat dan Hari raya yang dinukilkan oleh Ibnuatiq bermula tahun 1999 hingga kini. Ia merupakan salah suatu usaha dakwah dalam mengembangkan syiar Islam di mana para pengunjung digalakkan untuk mengambil teks khutbah ini untuk sebaran umum. Sebarang teguran kepada kesilapan dan cadangan atau ingin khutbah terbaru bolehlah daftar melalui facebook.com/ekhutbah . Semoga kita semua dirahmati dan diberkati oleh Allah.

 • Kandungan Blog

 • Tulisan Terbaik

 • Arkib Khutbah

 • ekhutbah Audio MP3

   

 • Tetamu Online

 • Pengurusan Blog

2 Respons

 1. Alhamdulillah dengan pembentangan khutbah yang baik setiap minggu, saya mengucapkan syabas dan terus maju dengan khutbah-khutbah yang memberi kesedaran dan semangat membangun kepada ummat Islam yang mengikuti khutbah-khutbah tersebut, tinggalagi saya dapati tuan (yang menyediakan khutbah) banyak menggunakan kalimah ‘sistem islam’. Sistem ialah rumusan yang disediakan oleh makhluk sedangkan rumusan-rumusan islam digubal dan disusun oleh Allah maka ia tidak boleh disebut sistem. Sebenarnya Islam yang menilai setiap sistem gubalan makhluk. Islam ialah addin, jalan hidup, AsShirotol Mustaqim, Way of life, bukan sistem. Sistem adalah terlalu kecil dan tidak padan untuk digunakan kepada Islam. Saya harap tuan perlu berbincang dengan cerdik pandai Islam , pakar bahasa dalam menentukan apakah boleh diguna pakai perkataan sistem untuk islam. Itu saja komen saya.

  • Hassan Abdul Latiff, on Mei 11, 2017 at 9:55 pm said:

   Alhamdulillah dengan pembentangan khutbah yang baik setiap minggu, saya mengucapkan syabas dan terus maju dengan khutbah-khutbah yang memberi kesedaran dan semangat membangun kepada ummat Islam yang mengikuti khutbah-khutbah tersebut, tinggalagi saya dapati tuan (yang menyediakan khutbah) banyak menggunakan kalimah ‘sistem islam’. Sistem ialah rumusan yang disediakan oleh makhluk sedangkan rumusan-rumusan islam digubal dan disusun oleh Allah maka ia tidak boleh disebut sistem. Sebenarnya Islam yang menilai setiap sistem gubalan makhluk. Islam ialah addin, jalan hidup, AsShirotol Mustaqim, Way of life, bukan sistem. Sistem adalah terlalu kecil dan tidak padan untuk digunakan kepada Islam. Saya harap tuan perlu berbincang dengan cerdik pandai Islam , pakar bahasa dalam menentukan apakah boleh diguna pakai perkataan sistem untuk islam. Itu saja komen saya.

   Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: