• Ahlan Wa Sahlan

  Selamat Datang Ke Blog Khutbah Pilihan yang menampilkan lebih 300 teks khutbah Jumaat dan Hari raya yang dinukilkan oleh Ibnuatiq bermula tahun 1999 hingga kini. Ia merupakan salah suatu usaha dakwah dalam mengembangkan syiar Islam di mana para pengunjung digalakkan untuk mengambil teks khutbah ini untuk sebaran umum. Sebarang teguran kepada kesilapan dan cadangan atau ingin khutbah terbaru bolehlah daftar melalui facebook.com/ekhutbah . Semoga kita semua dirahmati dan diberkati oleh Allah.

 • Kandungan Blog

 • ekhutbah Audio MP3

 • Kategori Khutbah

 • Arkib Khutbah

 • Tulisan Terbaik

 • Capaian Terhangat

 • Pengunjung Blog

  • 1,868,045 tetamu
 • Tetamu Online

 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Join 10,641 other followers

 • Advertisements

3 Nisbah 6 remaja terlibat dengan zina


Remaja terbabit seks bebas

KOTA BHARU-Kerapuhan institusi keluarga menjadi punca utama golongan remaja terjebak dalam perlakuan seks bebas yang kian membimbangkan masyarakat kini.

Mufti Negeri Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad berkata, remaja mudah terdedah dengan anasir tidak baik hanya disebabkan pelbagai pengetahuan boleh diperoleh melalui hujung jari yang boleh didapatkan melalui Internet.

“Golongan remaja yang hidup dalam institusi keluarga yang tidak kuat akan mencari alternatif lain untuk mengisi kekosongan jiwa.

“Keseronokan melayari laman web tanpa dikawal mendorong golongan ini melayari laman web lucah dan akhirnya mencuba sendiri perlakuan melalui maklumat yang diperoleh sehingga melakukan hubungan seks dan akhirnya melahirkan anak luar nikah,” katanya kepada Sinar Harian.

Mohamad Shukri berkata, golongan terbabit tidak mempunyai tunjang kehidupan dan aqidah sehingga sanggup membelakangkan agama Islam hanya kerana ingin memenuhi tuntutan nafsu.

“Seharusnya peranan ibu bapa penting bagi mengawal tingkah laku anak-anak mereka agar tidak terjebak dalam situasi ini.

“Pengawasan yang sewajarnya perlu diberikan kepada golongan belia bagi mengatasi masalah ini di samping penguatkuasaan daripada pihak berkuasa tempatan (PBT),” kata Mohamad Shukri.

Beliau mengulas mengenai peningkatan statistik hubungan luar nikah yang dilaporkan oleh akhbar tempatan semalam, berhubung kes pembuangan bayi di negara ini yang melibatkan tiga daripada enam remaja yang berumur 15 hingga 28 dan merupakan lulusan universiti terdorong melakukan perbuatan terbabit.

Mereka didakwa didorong melakukan perkara yang bertentangan dengan ajaran Islam itu hanya kerana perasaan ingin tahu setelah menonton video lucah.

Melalui kajian yang dilakukan oleh Institusi Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IPPBM) pada September hingga November tahun lalu, kes yang melibatkan golongan remaja wanita mengandung sebelum berkahwin, negeri Kelantan, Johor dan Melaka mencatat angka tertinggi dalam kes terbabit

Advertisements

Satu Respons

 1. berita ini hanya mencemarkan nama negari kita sahaja yang lebih berkonsepkan islamik..dengan berita ini,negari kita semakin tidak dipercayai..mengapa harus terjadi..sepatutnya kita harus menjadi teladan untuk semua…renung2kanlah dan selamat beramal..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: